Sydney

Sydney

13 January 2014

Housekeeping viljakuuris ja koaalasafari


Noniii. Oleme juba üle nädala Finley's resideerunud. Eelmisest esmaspäevast hakkasime ka tööle. Kui eelmine kuu meile öeldi, et saame siia tööle, siis uurisin, mis tööd me täpsemalt tegema hakkame. Öeldi, et koristustöid ja et saame kuskil 8 tundi päevas, 5 päeva nädalas. Mõtlesime, et noh jah natuke vähevõitu on tunde, aga samas oleme kolm viljahooaega enam-vähem järjest teinud, seega võib-olla ongi hea natuke hinge tõmmata. Siis aga...Esimesel tööpäeval juba uuriti, et kas meile sobib, kui me töötame 10 tundi päevas. Nimelt siin saidil töötad kas 10 või 12 tundi päevas, olenevalt töö ülesandest. Vastasime muidugi, et oleme nõus. Teisipäeval uuriti, kas oleme nõus see laupäev töötama. Vastasime, et jaaa. Kolmapäeval uuriti, et kas meile oleks see okey, kui me töötame 7 päeva nädalas? :D Vastasime, et muidugi ok. No tegelt pole ok, aga niisama ka ju raha ei saa :)

Finley sait on suurem kui üksi teine, kus varem töötanud oleme. Siin on kuus punkritplatsi (ehk vili läheb presendi alla) ning kolm suurt kuuri. Need kuurid on Graincorpi omadega võrreldes ikka teine sajand. Uued, kiired, puhtad, suured...Siin saidil on ainult riis!

Eelmine nädal tegime 52 tundi ja siin firmas saame iga nädal palka. Väga motiveeriv tööl käia ja palgapäeva oodata :) kuigi siin tunnipalk on pisut madalam kui Graincorpis, siis on siin mõned plussid. Peale 8ndat tundi saame ületunde, mis makstakse 1,5 kordselt. Pärast 10ndat töötundi saame topelttasu. Nädalavahetustega on nii, et laupäeval esimesed kaks tundi on 1,5 kordselt, ülejäänud topelt ja pühapäev on üleni kahekordse tasuga. Seepärast ei saa me ka ei öelda nädalavahetustel töötamisele ja tänu ületundidele teeb keskmise tunnihinde palju paremaks. Siin osad töölised ei taha töötada laupäeviti ja pühapäeviti, need kellel pered on. Mis veel teistmoodi on? Sain endale uued terasninaga töösaapad firma poolt, kuigi mul olid endal ka olemas, aga uued on ikka palju mugavamad. Lisaks ei pea siin kiivrit kandma, millega on ikka veel raske harjuda. Olen harjunud, et koguaeg on midagi peas. Veel üks suur pluss on see, et meil on kolm pausi päevas. Hommikune smoko ehk paus on 9.30 paiku, lõuna 12.30 ajal ja pärastlõunal 15.30 on ka smoko. Mis nii viga tööd teha? 10 tunnine tööpäev läheb libedalt, kui nüüd see kuumalaine välja arvata.

Uhked kuurid

Kirjutan natuke riisi tööprotsessidest ka. Nimelt siin saidil on ainult riisi. Nad rääkisid, et riisil pannakse kõik sordid eraldi, muidu riis rikneb. Ei tea miks. Seega lõikushooajal tuuakse riis siia saidile, testitakse ja laetakse sobivasse kuuri. Kuuris on ventilaatorid, mis riisi kuivatavad. Kui riis on piisavalt kuiv, siis see veetakse välja Deniliquini saidile, kus on jahvatustehas. Sealt eraldatakse riisi ümber olev kest ja siis saab alles meil poes nähtaval kujul riisi. Seal samal saidil on ka pakendamine ja alles siis saadetakse rekkad toodanguga sadamatesse. 

Umbes nii pikk ta ongi
Kõik puhtaks!
 Enne uue hooaja algust tulevad kõik kuurid tühjaks teha. Kõigepealt veetakse vili välja, kuna jahvatusvabrik ei jõua nii palju tööd ära teha, siis veetakse hetkel riisi ka punkriplatsile. Kui kuur saab tühjaks, siis aetakse luua ja labida abil suurem osa teri kokku ja viiakse bobcatiga minema. Siis võetakse põrandaluugid lahti, mille sees on "kruvid" ehk nagu tigu põranda sees, mis viib vilja edasi ja need kruvid ja selle ümbrus tuleb tolmuimejaga puhtaks imeda tolmust ja riisist, mis edasi ei liigu. Seda tööd oleme me Markusega teinud juba 7 päeva. Üks kruvi on 25 meetrit pikk ja selle tegemiseks läheb meil kahekesi umbes kolm tundi! Teeme kordamööda, istume üksteise vastus, tema teeb ühelt ja mina teiselt poolt. Sest nagu nad ütlevad, üksi tehes teed seljale liiga. Selline meie töö hetkel ongi :) Jube lihtne töö, aga kohati nüristav.

Nüüd targemad inimesed kindlasti mõtlevad, kuidas siin kuivas Austraalia sisemaal üldse riis kasvada saab? Riis kasvab ju vee sees. Nimelt on inimesed teinud siin oma põllulappidele mullavallid ümber ja kanalist lastakse vett põllule. See muidugi maksab neile. See aasta olevat vee hind kallim olnud, nii et osad farmid loobusid riisi kasvatamisest, sest see polnud neile majanduslikult kasulik.

---------

Nädalavahetusel käisime meie tuttavaid Leanne'i ja Gavinit vaatamas. Nimelt nad elavad hetkel oma karavaniga siit 20 km lõunas Tocumwal'i linna jõe kaldal. See on päris ilus koht ja ujumisplats on nende kodust 10 meetri kaugusel :) Veetsime terve pühapäeva seal, istusime pinkidega vees, varikatus peakohal, vaatasime kuidas Markus kala püüdis (ei näkanud üldse), inimesed sõitsid paatidega mööda, koer Elvis mängis vees ja õppis ujuma ja mis kõige põnevam...Käisime koaalavaatlust tegemas. Nimelt siin samade puude otsas elavad pehmed mömmikud. 300 meetrise pikkuse jalutusretke jooksul nägime kuute koaalat puu otsas. Nad magavad 20 tundi päevas muide, seega vahest tundus, et mingi pehme mängukaru on kõrgel puu otsas. Nad liiguvad ainult siis, kui on jahe (päiksetõusu või loojangu ajal) või nii tuuline, et peab kõrgelt madalamale liikuma. 

Nii siin kuuma ilmaga tehakse :) Ujuda oli ka päris mõnus üle pika aja

Markus kalaõnne proovimas

Koaalaga

Mömmik puu otsas. On ikka asend!
Veel üks


No comments:

Post a Comment