Sydney

Sydney

09 January 2014

Kuidas käib auto registreerimine Austraalias?


10. jaanuaril 2014 aastal ehk homme saab meie neljarattalisel registreerimine ehk rego läbi. Kuigi oleme rändurid, siis ikkagi tasub see asi endal ära teha, sest selle puudumisel küsivad konstaablid siin umbes 1000 dollari suurust rahatrahvi (umbes 652 euri). Me ostsime auto eelmise aasta märtsis, kuid polnud seda siiani oma nimele registreerinud, sest eelmine rego veel kehtis. Austraalias tasub uurida enne rego tegemist, mis dokumente on vaja selle läbimiseks. Igal osariigil on need asjad ja ka hinnad erinevad. Lisainfot saab siit: http://www.rms.nsw.gov.au/registration/index.html 

Auto (ümber)registreerimine New South Walesi osariigis:

1. Vajalik teha auto ülevaatus, kus nagu ikka inspekteeritakse auto otsast lõpuni ära ja otsitakse puudujääke.  Enne seda soovitatakse auto pesta väljast ja koristada seest. Tunnihind oli 90 dollarit (58 eur). Meil avastati, et kaks esirehvi on vaja ära vahetada, õlifilter, numbrituli, esisilla reguleerimine.

2. Eelmisest osast tulenev auto hooldus ehk seal parandatakse kogu eelmise osa ettekirjutis ära.

3. Auto kindlustus
Kõige odavam oli NRMA. Tegime selle 12 kuuks, sest valida sai 6 kuu ja 12 kuu vahel. Meil aga 10 kuud veel järgi. Kindlustus maksis 479 dollarit (312 eur). Võib juhtuda, et nii ülevaatuse, paranduse kui ka kindlustuse saab kõik ühes kohas ära teha
Kui need kolm punkti on läbitud, saab edasi minna registreerimise juurde.

4. Auto registreerimine
Selleks on vaja igasugu paberimajandust:
1) Pass
2) Auto ostupaber või dokument. Tegime ise A4 paberil lepingu.3) Tõestus sinu elukoha aadressi kohta. Näiteks üürimakse kviitung
4) Ülevaatuse paberid ehk blue slip
5) Kindlustuse paberid ehk green slip
6) Kui viid auto teise osariiki üle, siis on vaja ka numbrimärke. Ostad uued ja vahetad ära. Meil oli auto enne registreeritud Victoria osariiki, aga tõime New South Walesi üle. Märk maksis 45 dollarit. Saab valida igasuguste erinevate variantide seast ja kruvikeerajaid saab ka laenata :)
7) Registreerimise avaldus. Selle saab näiteks netist alla laadida, ära täita või saad kontoris kohapeal täita.
Küsitakse sinu andmeid, auto mootori numbrit, kas manuaal või automaat, mitme istekohaga, tühimassi, kilovatte, silindrite arvu, mootorivõimsust, auto hinda või turuväärtust (kumb on kõrgem) ja mida kõike veel.
8) Pangakaarti, et maksta registreerimise ja sellega seonduva automaksu eest. Kui vaja, siis juurde ka numbrimärgid. Rego ise maksis 405 dollarit (264 eur). Kui kõik paberid on olemas ja täidetud, siis läheb sellega aega umbes 10 minutit. Teenindaja teeb koopiaid, toksib arvutisse igasugu andmeid, maksad ära ja ongi kõik korras!

Kokku läks umbes 1400 dollarit kogu selle krempli peale ära, aga tore teada, et nüüd on see läbi ja auto on sõidukõlbulik :)
Uue numbrimärgiga :)


No comments:

Post a Comment