Sydney

Sydney

18 May 2013

Farmielu telgitagused


Nagu teada oli, siis sel nädalal olime tööl vaid kaks päeva. Esmaspäevast kolmapäevani oli vaba ja kuna ilm oli pilves, lubas vihma, siis me ka kusagil ei käinud. Passisime lihtsalt oma toas. Neljapäeva varahommikul hakkas sadama ja hommikul, kui ärkasime oli maa märg, taevas pilves igas ilmakaares ja sadas. Pidime kümneks tööle minema, aga arvasime, et kuna nii hull ilm on, jääme koju. Õnneks aga ülemus helistas ja ütles, et saaksime saab meile paar tundi anda. 

Pidime "natuke" vilja koristama. Paar päeva tagasi tehti ühe silo uks lahti ja taheti sealt vilja kätte saada.  Vili tuli aga liiga kiirelt ja suure survega, et paarkümmend tonni veeres lihtsalt maha. Me pidime siis seda maas vedelevat vilja koristama hakkama. Kuna vihma sadas öösel, siis pealt oli vili kohati märg, kuigi presendid olid peal, aga kuskilt oli läbi tulnud. Võtsime labidaga märja vilja ära ja seejärel hakkasime kuiva vilja koristama. Õnneks osa tehti laaduriga ära, aga  pidime ka kühveldama hakkama. Tol päeval töötasime vaid 3 tundi, sest hiljem oli sadu tugevam ja liiga märg töötamiseks.


Reedel alustasime kell 7 tööga ja ilm oli täiesti selge, hommikul oli paras udu-härmatis ja päris külm ka. Õnneks meie konditsioneer kütab, sest öösel on toas külm. Reedel jätkasime tööl sama asjaga, kuna ilm oli väga hea, siis saime 8 tundi tööl olla ja terve selle aja ainult kühveldasime vilja. Laaduriga palju enam teha ei saanud, niisiis kühveldasime neljakesi umbes paarikümne tonni jagu vilja. Sinna jäi veel vilja maha masinate alla ja peale nii et jätkame sellega kindlasti ka esmaspäeval. Koju jõudes oli küll päris väsinud olla ja lihased hakkasid tundma andma.

Me nüüd loodame, et saame järgnevatel nädalatel ikka korralikult 5 päeva nädalas tööl käia, aga juttude järgi mitte. Aga farmipäevad peame ära tegema, et teine aasta ka siin olla ja kui lugeda teiste blogisid, siis on samad mured ka teistel. Näiteks kui korjad õunu või mis iganes puuvilju, siis tuleb ette vihmaseid päevi, kus tööd teha ei saa või saavad viljad otsa, või ladu täis, siis ootad paar nädalat või antakse paar päeva mingit muud tööd nagu näiteks okste lõikamine. Seda kõike öeldakse sulle aga näiteks tööpäeva lõpus või veel hullem, tööpäeva hommikul.

Seega farmielu selline ongi. Keegi ei tea täpselt, kunas asi valmis saab ja millal kõik otsa saab. Meil peaks algama sorghumi hooaeg, sest vili on valmis, aga nüüd oleneb asi sellest, mida need farmerid, kes seda kasvatavad, tahavad oma saagiga teha. Kas nad müüvad meile või ei? Raske on oma plaane siin teha, sest keegi midagi ei tea ja kui uurida, siis kõik räägivad erinevat juttu ja järgmine päev on ülemustel juba uued mõtted peas. Aaahhhh. 

No comments:

Post a Comment