Sydney

Sydney

05 February 2014

Rahaülekanne Eestisse vol 2


Umbes 13 kuud tagasi tegin viimati ülekande Austraalia Commonwealthi pangast Eesti Swedbanka. Seekord kasutasin aga Western Unioni teenust, millega saab palju rohkem raha kokku hoida. Kahjuks on aastaga Austraalia dollari kurss teinud minu jaoks suure langemise, 10-15 senti, mis suuremate summade puhul annab ikka kõvasti tunda. Põhjuseks on nimelt see, et Austraalia ekspordib väga palju Hiinasse, aga tolle majandus ei ole enam nii tugev, ei osteta nii palju asju ja teenuseid ning nüüd Austraalia keskpank on dollari taset meelega alla viinud, et saaks siiski Hiinale müüa rohkem. Analüütikute arvates kurss jääbki umbes sinna vahemikku, kus 1 AUD on 0.64 EUR. Kui siia saabusime, oli see number 0.72 ja kõige kõrgem kurss oli 0.74. Nüüd vahest on see aga 0.61 eur. Seega kõik raha, mis me oleme siin korjanud, justkui röövitakse osa sellest ära. Väga kurb. Olen ka uurinud seda, et kui kanda kogu raha eesti arvele ja see siis kasvama panna, aga 9 kuuga näiteks saaksin kõigest 40 eur. Siis jääb vaid loota, et kurss ikka muutub paremaks.

Eile tegin siiski ühe ülekande, sest eesti arvel on mul raha otsas ja reedel läheb õppelaen maha. Kõigepealt tegin westernunion.com'i endale konto ja ülekannet tehes võtab lihtsalt Commonwealthi pangakaardi andmeid kasutades pangast raha maha. Maksimaalselt saab kanda 5000 dollarit, aga tegin 1010 dollarit, kuna kurss veel päris sobiv ei olnud. Western Union võtab pangaülekande pealt teenustasu 10 dollarit (võrdluseks: Commowealth võtab 22 dollarit). Kui reaalne kurss oli 0.651, siis Western Union tegi ülekannet kursiga 0.63644 ja Commonwealth 0.610. Pangad nimelt ei tee reaalse kursiga ülekandeid, muidu nad ei võidaks ju midagi, aga kui nüüd vaadata nende kahe teenusepakkuja vahesid, siis ühe dollari pealt võidad WU-ga 0.026 punkti. Suurema summa pealt teeb ikka vahe sisse küll.

Ühesõnaga 1010 dollarit üle kandes, näitas WU, et mu Eesti pangakontole peaks jõudma 636.44 eur. Ise arvasin, et jõuab kindlasti veel vähem, sest tulevad juurde veel mingisugused pankadevahelised tasud ja konventeerimistasu, aga ei, täpselt nii palju jõudiski! Ülekanne tuli kohale kahe päevaga. 

Siit postitusest saab näha, kuidas läks aasta tagune ülekanne läbi Commonwealthi. Raha jõudis tol hetkel kohale küll rohkem, aga seda tänu kursile, teenustasusid maksin aga rohkem.

Siinkohal aga suur üleskutse kõigile Western Unioni kasutama! Eesti firmat TransferWise veel kasutada ei saa, sest nemad AUD'e EURideks ei vaheta!

Link: http://www.westernunion.com.au/au/Home.page? 

7 comments:

  1. Tegelikult peaks omavahel vahetama :D Mina saan näiteks just Eesti kontole EUR-ides raha ja siia kandmine just probleemiks. Ega polegi muud, kui kannatame igakuist kahju nendest pangaülekannetest. Meile muidugi sedapidi kurss just sobib hetkel. :)

    ReplyDelete
  2. Mul hetkel Eestis on natuke aude ka (Saaremaal, neid saaksin eurideks vahetada) ja tagasi tulles kavatsen ka natuke kaasa võtta. Kuigi kursse vaadates (Swed, SEB, Nordea), siis ikkagi on kasulikum Western Unioniga ülekanne teha. Tuleb soodsam :) Ei usu, et saaksin nii paljudega äri teha, kuigi aussi minejate arv kasvab ju pidevalt :)

    ReplyDelete
  3. Ma kuulsin kuskilt, et kui transferwise'ga ühendust võtta siis nad pidavat mingi koodi andma, et siis saab Austraaliast ka makseid saata. Seda väidet ise küll kinnitada ei saa, sest pole nendega ise veel ühendust võtnud, jõuan ise Austraaliasse alles paari nädala pärast.

    ReplyDelete
  4. Transferwise vahetab küll AUD to EURi, aga selleks pead neile lihtsalt kirjutama, et nad selle su kontol lubaksid. Kuid väga mõtet ei ole. Etteruttavalt võin õelda, et hetkel nende kaudu tehes teeb see umbes sama välja, kui ise otse kanda:

    We can do transfers from Australia to Europe and you'd do it in the same way that you make order on our site. The only difference is that AUD is under feature lock, so we have to manually enable it for our customers as you'd send us the AUD via the SWIFT international payment method. When it's enabled you'll see AUD in the dropdown labelled "you send."

    SWIFT payments are more expensive than the domestic payments that we use to support most of our transfers, so we charge a slightly higher fee for these, as our bank charges us to receive them. You will know our exact fee when you use the calculator on our homepage but as a rule of thumb, it would be our usual 0.5% fee, plus an additional 10 AUD handling fee. Your bank will likely want to charge you something as well to send the deposit to our AUD denominated account in Estonia. It's important you tell your bank though that they shouldn't do the conversion.

    Also, correspondent bank/-s may also apply a charge on their end on the way from TransferWise to the recipient bank account. These charges are not applied by us, therefore unfortunately we don't know how much they may be or if they will occur, though they usually do.
    It means that we don't know exactly how much will arrive in the recipient's account so can't send a fixed amount.

    You can read more about SWIFT payments here: https://transferwise.com/support/swift-payments

    If you need this functionality and agree with the possible additional fees then sign up and let us know!

    ReplyDelete
  5. Ahjaa, ma saatsin otse audid commonist oma swedi kontole. Swedi jõudsid audid kohale ja seisavad praegu seal audidena. Ootan, kui kurss läheb paremaks ja siis konverdin ise ümber. Maksma läks saatmine 22 doltsi ja kõik, mis saatsin jõudis ka kahe tunni pärast juba kohale :)

    ReplyDelete
  6. Ma olen kusjuures mõelnud, et kui Commonist Swedi ainult Aude saata, kas peale 22 daala läheb sealt veel midagi maha, aga ei. Tore teada. Mul endal ka valuutakonto olemas, igaks juhuks sai tehtud.

    Uurisin ka Swedbanki vahetuskursse ja nad pakuvad enam-vähem sama, mis Western Union. Ainult, et kodulehel kirjutas, et tööpäeval kontori lahtioleku aegadel pakuvad nad sooduskurssi, kui summa on üle 10 000 euri. Sel juhul oleks mõistlikum vist kogu raha Swedi kontole Audides saatan ja ära konvertida. Ma saatsin juba kirja ka, et mis see siis on.

    Võrdluseks WU kurss täna: 0,64185 ja Swedbanki ostukurss: 0,645 ehk siis 1000 dollari pealt 2 euri vahet :D

    ReplyDelete
  7. Rahvas, uurige bitcoini ja teisi krüptorahasid! Teenustasuta, ülekandetasu kõigest 1 eur.
    Ostad 1010AUD eest bitcoini, saadad selle online rahavahetuskeskkonda, kus teed SEPA makse swedbanka ja teenustasu ainult 1 eur.

    ReplyDelete