Sydney

Sydney

22 July 2014

Vahelduseks farmi tööle



Pühapäeval oli meil vaba päev, inglastel oli terve nädalavahetus vaba. Oleme siin kõikidele farmeritele ja rekkameestele juba rääkinud, et meid lastakse varsti siin lahti ja meil uut tööd ei ole. Üks mees siis rääkis, et tal on kodus paari asja vaja teha, et saab ühele meist tööd pakkuda, st ikka meesterahvale. Soovitasin siis inglise kutti, sest mind ja Markust tahetakse rohkem Graincorpis hoida, kui vaiksem on, sest meil rohkem kogemust. Inglise kutt Danny pidi siis pühapäeval farmi aeda tegema minema, aga kuna Markusel oli ka vaba, siis kutsuti Markus ka kaasa. Ja kuna minul ja Katie´l oli vaba, siis meid kutsuti niisama külla. Ma mainisin, et me polegi üheski farmis käinud. Seepeale mehel oli imestus suur ja lubas koguni lõunasööki ka :D

Pühapäeva hommikul kell 8 pidime kohal olema. Meil oli pisike käsitsi joonistatud kaart abiks ja jõudsime ilusti õigeaegselt kohale. See oli siit umbes 28 km kaugusel ja nende farm on ühe mäekünka otsas ja terass vaatega mägedele. Päris ilus koht. Ootasime natuke väljas ja mängisime koertega, aga kedagi ei tulnud. Lõpuks koputasime uksele, aga seevastu hakkas ainult kukk toas kirema (Hiljem selgus, et kukk elas maja taga). Ikka kedagi ei tulnud. Jalutasime siis tagahoovi, kus paistis veel üks koer, mõned hobused ja lehmad. Ei kuulnud ka kedagi kusagil toimetamas. Kaks autot oli ka maja taga. Proovisime veel uksele koputada, nii maja esisele kui maja tagumisele uksele. Ikka ei midagi. Telefonilevi ka kellegil ei olnud. Maapiirkondades on spets telefoni vaja, et isegi Telstra levi püüda. Meie uhked nutitelefonid isegi ei suuda seda! Aga mingi 99 daalane ront teeb töö ära :D

Ikka passisime siis ja lõpuks tuli üks ute ja tuttavad näod. Olid midagi tegemas käinud. Ja no Austraalia ongi no worries, siin keegi kurjaks ei lähe, kui keegi õigeaegselt kohal pole. Igatahes, mehed pandi siis aeda tegema, naised läksid lehmi söötma. Nendel on umbes 700 lihaveist erinevates aedikutes laiali. Sõitsime kolmekesi ute-ga (kastiga maastur) mööda künklikke teid ja läbi mitmeid aedu. Lehmad tulid ikka päris lähedale, natuke hirmutav oli, sest pole nii ammu nii suure eluka lähedal olnud. Aga keegi midagi ei teinud. Lehmadele anti väike kogus nisu söögiks, ülejäänu saavad siis põllult kätte. Lehmad olid kas heinapõllul või siis juba lõigatud sorghumi põllul. Mõned pullid olid ka.

Naine Karen näitas oma maavaldusi ka, kus nisu kasvas ja kus kikerhernes kasvab. Nendel on oma väike tiik, kust nad pumpavad loomadele vett ja tuppa pesuvett. Ega see kõige puhtam küll polnud, aga siin riigis polegi sisemaal ju veega koguaeg kiita. 

Hiljem lubati meil Katie´iga ATV-ga sõitma minna, mis oli mulle esimene kord. Päris äge on ikka nendega ringi sõita. Vaatasime uuesti tiigi üle, sõitsime mööda põllu ääri, kaks koera jooksid meile koguaeg järgi. Vahepeal vaatasime, kuidas aiaehitus käis. See tehti siis nii, et traktori taga oli mingi iseehitatud "tigu", mis maa sisse augu tegi, mis säästis ise kaevamisest. Poisid pidid siis lahtist mulda välja kaevama ja postid ma asisse panema. Nii et üks vaatas kaugelt, kas post on sihtis ja siis tampisid mulla kinni. 

Lõuna ajal istusime maja terrassil, kus peremees meile steiki ja grillvorste tegi. Perenaine oli teinud salatit, risottot, kartulit, juurvilju ja õlut anti ka. Sai ikka korralikult kõhu täis ja jälle uskumatu, kui avatud siin inimesed ikkagi on. Eks me ikka tööl oleme nendega juttu rääkinud, aga ikkagi paneb natuke imestama. Olime igatahes väga rõõmsad, et meid külla kutsuti. Me pole nii ammu saanud loomi näha, koertega sai mängida. Need olid ikka eriliselt silitusmaiad. Mõnus oli ka maakohas olla, kus kõik oli NII vaikne ja rahulik. Tekkis natuke kodutunne :)

Töölt uudiseid nii palju, et selle reedeni võtame veel sorghumit vastu ja uuest nädalast alates saab tulla ainult broneeringuga. Sest rekkaid on nii vähe, et pole mõtet nii palju inimesi tööl hoida. Siin natuke on juba riielusi tekkinud, sest kõiki ei saa ju tööl hoida ja siis osad saavad vähem tunde. Eile oli mul ka poolik päev, täna sain lõpuni olla. Casualidele siin väga palju tööd ei ole, aga ülemus ütles, et kuu aja pärast umbes tuleb juba uut vilja peale, nii et neil peab palju väljalaadimisi tulema, sest hetkel on enamus kohti vilja täis. Inglased läksid täna siit minema, sama farmeri juurde tööle paariks nädalaks ainult teise farmi, mis on siit nelja tunni kaugusel. Nädalavahetus on meil vaba!!!

Lehmi söötmas.

Mehed tööle
Väga sõbralikud koerad. Kokku oli neid neli.


Mehed tööpostil. Traktor uuristab maa sisse augu, kuhu hiljem aiapostid tulevad.

Teel lehmi söötma minnes nägime kahte suurt kängurut.

Markus, Danny, peremees Mick ja sõber Mark.

Lõunasöök maja verandal

Sai hobustele ka pai teha

Tiik

Kohustuslik looduspildi aeg.

Selline vaade avaneb ka maja verandalt.


No comments:

Post a Comment