Sydney

Sydney

04 September 2013

Kahekordselt koolitatud


Kolm päeva koolitustel on möödas. Esmaspäeval tegime kaalusilla assistendi koolituse, mis kestis umbes 4 tundi. See oli natuke mõttetu minu jaoks, sest pooled asjad arvutiprogrammis ei töötanud. Mina olen ennem õnneks kaalusillal natuke töötada ka saanud, seega põhilisi asju juba teadsin. Siiski tuli koolitus ära teha. Kaalusilla assistendi põhilised ülesanded on siis mõningate raportite välja printimine, enamjaolt aga rekkameeste käest saadud ja eelnevalt viljaproovidevõtja poolt täidetud dokumendi arvutisse sisestamine, rekka kaalude võtmine (kaal koos viljaga ja kaal ilma viljata), paberite välja printimine. Tegelikult üsna lihtne töö, saab päev läbi konditsioneerida kontoris olla. Muidugi peaks tundma ära erinevaid rekkatüüpe, siin ju ühe-, kahe- ja kolme treileriga rekkaid ja erinevaid variante on kokku kusagil 100 kandis.

Teisipäeval ja kolmapäeval oli meil sample standi ehk viljaproovide võtja koolitus. Eile kestis see viieni ja täna neljani. Õppisime tundma kolme viljasorte: nisu, oder ja kikerhernes. Kõigepealt oli üldine teoreetiline osa, kus tutvustas vilja, mis sellega tehakse, mida tuleb tähele panna jne. Siis oli praktiline osa, kus meile anti väike kogus vilja ja pidime aru saama, kas vili oli kõlbulik või defektiga. Defekte on päris erinevaid, võib olla näiteks putukaaukudega, roosat värvi, hallitanud, plekkidega, külmakahjustusega, ülekuumenenud vilja jne. Näidati ka tüüpilisemaid seemneid, mida võib leida viljatesti seest.

Peale selle saime teada, mis asju peab lisaks proovide võtmisele tegema. Mõned paberid ära täitma, mõned viljatestid saatma tehnilisse teenindusse, testima sisse- ja väljaviidavat vilja, testima vilja niiskuse masina täpsust, puhastama masinaid ja ongi korras. Päeva lõpus tegime testi, kus oli parajalt küsimusi, pidi määrama ära viljasorte ja lõpuks tegema praktilise harjutuse, kasutades masinaid ja määrama vilja niiskuse, proteiini taseme ja sõelumisel saadud jääkmaterjali saamise. Muidugi peab jälgima, et vili oleks kõlbulik, vilja sees ei oleks putukaid ja keelatuid seemneid. Mõnel viljasordil on aga teatud arv seemneid lubatud. Iga vilja kohta on eraldi A3 suuruses tabel, kus on kõik kirjas, mis on lubatud ja mis mitte. See vajab veel pisut õppimist, ega mina neid putukaid ja seemneid ei tunne nii väga, lisaks peab ära tõlkima need eesti keelde :)

Võiks öelda, et koolitus on VÄGA asjalik. Sain palju rohkem asju teada, praktilised näited tekitasid kindlustunnet ja nii jäid asjad ka paremini meelde. Meil oli päeva jooksul mitu testi, kus igaüks pidi vastama või saime puldiga õige vastusevariandi panna. Vahepeal näidati ka videosid, ühesõnaga väga mitmekülgne koolitus. Pausid ja lõuna olid ka korralikult mitmekülgse söögiga varustatud, lisaks tee ja kohvi. Koolitus toimus muide Emeraldi põllumajandusülikooli konverentsiruumis. Lõunapausi ajal sööklas nägime neid tudengeid ja enamus nägid välja nagu kantristaarid: saapad, teksad, ruuduline särk.

Homme sõidame Markusega Airlie Beachile, sest meil on nädal aega puhkus! :)

2 comments:

  1. Sa oled varsti põllumees valmis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jah, vaja nüüd traktorite ja laaduriga sõitmist õppida :D

      Delete